Nieuws

Playlist

Zometeen op Rock FM:

Meer...

Sponsors

Gert Bogaert brood & banketbakkerij
Blancquaert Bankagenten & Verzekeringsmakelaars

Android app on Google Play

60's legende Marty Balin overleden

Jefferson Airplane was in Amerika in de golden sixties één van de belangrijkste bands naast The Byrds en The Beach Boys. De invloed van de band was gigantisch en gaf richting aan de psychedelische evolutie in de popmuziek. MARTY BALIN was in 1965 de oprichter van Jefferson Airplane die vanuit San Francisco mee gestalte gaf aan de flower power, de hippiemuziek die in de tweede helft van de jaren zestig erg populair was. Met een eigenzinnige mix van poptunes, folkrock, acidrock, jazzy patronen en de fluwelen stem en aantrekkingskracht van zangeres Grace Slick bereikte de band in korte tijd het grote publiek. Jefferson Airplane was de enige band die op de drie belangrijkste 60's festivals stond : Monterey (1967), Woodstock (1969) en Altamont (1969). Maar ze waren er ook op het allereerste Isle of Wight Festival in 1968 toen ze voor het eerst optraden in Groot-Britannië. Datzelfde jaar deden ze samen met The Doors hun eerste Europese tournee.

Hun bekendste hits waren 'White Rabbit' en 'Somebody To Love' maar ook hun albums vonden gretig aftrek bij een studenten-publiek die het pacifistische karakter ervan met open armen ontvingen. De band kwam ook als eerste in de popmuziek aanzetten met een lightshow met bewegende vloeistofdia's die op het publiek geprojecteerd werden. Daarmee gaven ze de muziek nog een versterkende (hallucinerende) sfeer mee. Het experimenteren met drugs en het uitproberen van alternatieve vormen van samenleven was bij de links georiënteerde jongeren één van de speerpunten bij hun zoektocht naar nieuwe maatschappelijke uitdagingen.
In 1971 viel Jefferson Airplane uit elkaar maar enkele leden bleven actief bij opvolger Jefferson Starship. Die band werd nog populairder in Amerika. Hun albums verkochten er als zoete broodjes en ook hitsingles bleven niet uit ; 'Caroline', 'Miracles' (Top 3 en beiden geschreven door Balin), 'With Your Love', 'Count On Me' en 'Jane' zijn de bekendste. Marty Balin bleef ook daarna nog lang actief als songwriter, bracht eigen albums uit en er waren reünies van Jefferson Airplane en Jefferson Starship.

Balin overleed op 27 september op 76-jarige leeftijd. De doodsoorzaak werd niet bekend gemaakt.

Grace Slick en Marty Balin

Zaterdag 29 september 2018 - 07:28

Meer nieuws:

© 2020 Rock FM online, alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door movemedia.